Εισαγωγή στην Καλλισθενική


Η Καλλισθενική είναι ένα σύστημα προπόνησης, με βασικές αρχές την εκγύμναση με το βάρος του σώματος και τον απόλυτο έλεγχο αυτού. Για να αποκτηθούν οι δεξιότητες που έχει ως αποτέλεσμα η Καλλισθενική απαιτείται πειθαρχία, επιμονή, υπομονή και ψυχικό σθένος, όπως μαρτυράει και η ίδια η ονομασία της. Οι προπονήσεις μπορεί να ξεκινούν από βασικές ασκήσεις για τους αρχαρίους, αλλά αγγίζουν τα επίπεδα του «αδύνατου», καθώς ο αθλητής προχωράει και εξελίσσεται. Τα αποτελέσματα θα ήταν λίγο να τα αποκαλέσουμε «εκπληκτικά».

Πρόκειται για ένα προπονητικό σύστημα ιδιαίτερο, που λέγεται ότι διδασκόταν στην Αρχαία Ελλάδα, ως μέθοδος εκγύμνασης στο σχολείο, στην προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα στρατόπεδα, στους στρατιώτες προκειμένου να είναι έτοιμοι σε μια επερχόμενη μάχη και για να βρίσκονται πάντοτε σε άριστη φυσική κατάσταση. Οι πληροφορίες αυτές έχουν καταγραφεί από τον Καλλισθένη τον Ολύνθιο και από αυτόν εικάζεται ότι πήρε η Καλλισθενική αγωγή το όνομά της.

Από τους αρχαίους αγώνες λοιπόν και την εισαγωγή της γυμναστικής στην εκπαίδευση έως τα αθλητικά σωματεία, τα σπορ και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο αθλητισμός αποτελεί διαχρονικό δομικό στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Και η Καλλισθενική είναι κομμάτι αυτού είτε την γνωρίζαμε με αυτό το όνομα μέχρι σήμερα είτε όχι.

Ένα από τα θετικά της Καλλισθενικής είναι ότι εφόσον χρησιμοποιεί το βάρος του σώματος, χρειάζεται ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό, κάνοντάς την έτσι προσβάσιμη σε όλους οπουδήποτε. Δεν είναι απαραίτητοι πάντα εξειδικευμένοι χώροι, γίνεται και στο σπίτι και κυρίως είναι διασκεδαστική, αλλά και εθιστική, καθώς αντιλαμβάνεται κάποιος τις δυνατότητες του ίδιου του του σώματος. Με έναν βασικό και πολύ χαμηλού κόστους εξοπλισμό, το μονόζυγο, τους κρίκους και τα δίζυγα εδάφους (parallettes), για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να καταφέρει πάρα πολλά και να καλύψει ένα μεγάλο ασκησιολόγιο της Καλλισθενικής.

Τα κορμιά που χτίζει η Καλλισθενική, σε άντρες και γυναίκες, είναι φυσικά, εξαιρετικά από αισθητικής άποψης, ευλύγιστα και δυνατά σε ακραία σημεία. Οι δεξιότητες και η δύναμη που αποκτάει κάποιος με την Καλλισθενική είναι εμφανείς σε όλα τα αθλήματα που ίσως κάνει ταυτόχρονα, αλλά κυρίως στην καθημερινότητά του και στην ενέργειά του σαν άτομο.

Η Καλλισθενική Γυμναστική είναι με λίγα λόγια ένα δώρο προς εμάς, για να αγγίξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ψυχικά και σωματικά. Θα συμπληρώναμε και πνευματικά, διότι τα επίπεδα συγκέντρωσης που απαιτούνται είναι υψηλά. Ίσως όντως είναι το σύστημα εκπαίδευσης των Αρχαίων Ελλήνων, όπως υποστηρίζεται, μιας και τους ταιριάζει σε «ύψος».

-Ηλέκτρα Ραδιώτη-